İlk İslam Üniversitesi: Ashabı Suffe

Mescidi Nebevide yerleri bugün bile bilinen mekanlardan biri de Ashabı Suffe’nin bulunduğu yer. Burası biraz yüksekçe ve etrafı çevrilidir. Müminler burayı da doldurmuş durumda. Burasını boş bulmak mümkün değil. Cennet Bahçesini doldurulan müminler burayı da doldurmuşlar, iğne atsanız yere düşmüyor. Günün her vaktinde burada namaz kılan, diz çöküp tefekkür eden, Kur’an okuyan Müslümanları görüyoruz. Burada diz çökecek bir yer bulabilmek için her daim bir yarış var.

Suffe Meclisi Asr-ı Saadet’in en çok hatıra gelen, bugüne hatıralar taşıyan, hadisleri taşıyan, ilim taşıyan bir meclis. Suffe Ashabı kendini ilme vakfetmiş İslam’ın bugüne sahih olarak gelmesinde büyük katkı sağlamışlardır.

Burada oturan sahabeler zahiri ve batini ilimde yetişmişlerdi. Bu bölümde oturarak bir anlamda manevi bir yetişme ortamının feyzini bekliyorsunuz. Kendinizi o günlere götürüp, en güzel öğretmenin eğitimine giriyorsunuz.

O kutlu öğretmenin yetiştirdiği güzel insanlardan biri de ben olmak isterdim. O güzel insanlar öyle yetişmişlerdi ki, her biri gözde insanlar olmuşlar, her biri birer öğretmen olmuşlardı.

Bunlardan Hz. Ukbe radiyallahu anh âlim sahabeler arasına girmişti. Hz. Ukbe, Peygamberimizin zamanında içtihat edebilecek seviyede idi. Hatta bir defasında Peygamberimiz kendisine müracaat eden iki davalı hakkında hüküm verme işini ona bırakmıştı. Peygamber Efendimiz Ukbe radiyallahu anhaya “Kendi içtihadına göre hüküm ver. Eğer hükmünde isabet edersen sana on sevap verilir. İsabet etmezsen bir sevap kazanırsın” buyurmuştu.

Ya Ebu Hureyre radiyallahu anhayı hatırlamamak mümkün mü? Genç yaşta kendini Allah Resulünün eğitimine bırakan bir sahabe. Müslüman oluşundan Peygamberimizin vefatına kadar Allah Resulünün yanından hiç ayrılmamıştı. Peygamberimize olan sevgisi Efendimizin mübarek dudaklarından çıkan her sözü ezberletmişti. Bu sevgiyi bugün bizler hadis kitaplarında O’ndan gelen rivayetlerin çokluğu ile görüyoruz. Ebu Hureyre radiyallahu anh en çok hadis rivayet eden sahabe olması dolayısıyla Peygamber düşmanlarının ilk saldırdığı insandır bugün. Ona saldırarak hadisleri yok saymaktalar, bununla da sünneti inkâra zemin hazırlamaya çalışmaktalar. Ey güzel insan, ey Resul aşığı biz bu müsteşriklerin amacını biliyoruz. Sen bize Efendimizin sözlerini taşıdın, Rabbim senden razı olsun, bizlere de bu güzel sözlerle amel etmeyi nasip eylesin.




Muhammed KURTCEPHE - 20 Aralık 2006 / Medine

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder