Beyazlar Siyahların Ayakları Altında

Dün olduğu gibi bugün de ırkçılık dünyada kol geziyor. Maalesef benim ülkemde de var. Kendi ırklarının üstün olduğunu, Allah’ın onları diğer insanlardan üstün yarattığını düşünüyorlar.

Kendi rengi dışındaki insanlara değişik gözle bakan insanlar her tarafta var. Rengi ile övünen insanlara Allah yaratılış hikmeti ile cevap vermiş: Siyahi insanların ayaklarının altı ve ellerinin içi beyazdır. Adeta işte övündüğünüz şey ayaklarımın altında diyorlar.

Bu mekânda her renkten insan var ve hepsini de göz yaşı dökerken görebiliyorum. Gözyaşının rengi yok, kimi siyah kimi beyaz akmıyor. Hepsi temiz bir gönülden, bir yaratıcının izniyle akıyor. Niçin ağlıyor bu insanlar? Bunları ağlatan Allah ve Resul aşkından başka bir şey midir? Aynı Allah’a, aynı peygambere, aynı kitaba inanıyorsak bu ayrılık, bu yanlış düşünceler niye? Allah bizi bir ana ve bir babadan yaratmadı mı? Kur’an’da Allah yaratılış hikmetimizi anlatmıyor mu?

Rabbimizin, “Ey insanlar! Doğrusu biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık. Ve birbirinizle tanışmanız için sizi kavimlere ve kabilelere ayırdık. Muhakkak ki Allah yanında en değerli olanınız, O’ndan en çok korkanınızdır. Şüphesiz Allah bilendir, her şeyden haberdardır.” (Hucurat, 13) emri ilahisini hiç okumadık mı? 

Haccın ruhu; üzerimizdeki tüm benlikleri geride bırakıp bu kutsal beldede bir olduğumuzun, kardeş olduğumuzun bilincini vermek değil mi? Burada zengin ile fakir aynı ihramı yiyip aramızda bir fark yok demiyor mu? Amir ile memur aynı secdeye baş koyup kardeşiz demiyor mu?

On binlerce insan hac ibadeti için onlarca ülkeden geldiler, farklı ırktan on binlerce. Hepsi kardeşimiz, din kardeşimiz. Şimdi kaynaşmanın, bir olmanın zamanı. Dünyanın hangi köşesinde Müslüman kardeşlerimiz var öğrenmek zamanı.

Kardeşlerimizin sevincini ve hüznünü paylaşma zamanı. Bazı kardeşlerimizin zülüm altındaki ülkelerden zor şartlarda buralara geldiler. Kimi kardeşlerimin sefalet içerisindeki ülkelerden kıt kanaat şartlarda geldiler. Şimdi şefkat kollarımızı açma zamanı, şimdi Müslümanlarla kucaklaşma zamanı, şimdi İslam kardeşi olma zamanı. Vakit elimizdekini gönlümüzdekini paylaşma zamanı.

Hesap günü Allah rengimize, ırkımıza, ülkemize bakmayacak. Önce ismi Muhammed olanlar, sonra diğerleri hesaba çekilecek ve sadece amel defterlerimize bakılacak. Bu defteri bir Allah bilir, birde sahibi! Allah’ım defterimizi temiz eyle ve sağımızdan ver. Âmin.

 

19 Aralık 2006 – Medine

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder