Peygamberimiz’in Gelişini Haber Veren Hutbe



Mekke sokakları adeta panayır yeri! İnsanlar alış veriş panayırında! Bu panayırlar Mekke’nin tarihinde hep olmuş.

Peygamber Efendimiz’in gençlik yılları, Mekke’de panayırlar kurulmuş. Mekke’nin bilge insanı, hatibi ve şairi Kus ibni Saide yüksekçe bir yere çıkmış tarihi bir hutbe irat ediyor. Öylesine anlamlı ki bu hutbe! Peygamber Efendimiz’e henüz peygamberlik gelmemişti. Ama O’da bu hutbeyi dinleyenler arasında idi. Kus ibni Saide hutbesinde yakında içlerinden bir peygamber geleceğinden bahsediyordu.

Hutbesi:

Ey insanlar, geliniz, dinleyiniz, belleyiniz, ibret alınız. Yaşayan ölür, ölen fena bulur. Yağmur yağar, otlar biter, çocuklar doğar, analarının babalarının yerini alır. Vukuatın ardı kesilmez. Hemen birbirini takip eder.

Dikkat edin, kulak tutun! Gökte haber var, yerde ibret alacak şeyler var.

Yıldızlar yürür, denizler durur, gelen kalmaz, giden gelmez. Yemin ederim, Allah’ın indinde bir din vardır ki, şimdi bulunduğunuz dinden daha sevgilidir. Ve Allah’ın bir peygamberi vardır ki gelmesi pek yakın oldu. Ve O’nun gölgesi başınızın üstüne geldi.

Ne mutlu o kimseye ki O’na iman edip de, O dahi ona hidayet eyleye. Vay o bedbahta ki O’na isyan ve muhalefet eyleye. Yazıklar olsun ömürlerini gaflet içinde geçiren ümmetlere.

Ey cemaati iyad! Hani abaü ecdat? Hani müzeyyen kâşaneler ve taştan haneler yapan Ad ve Semud? Hani dünya varlığına mağrur olup da kavmine hitaben ben sizin en büyük rabbinizim diyen Firavun ile Nemrut?

Bu yer onları değirmeninde öğüttü, toz etti. Kemikleri bile çürüyüp dağıldı. Evleri de yıkılıp ıssız kaldı. Yerlerini şimdi köpekler şenlendiriyor. Sakın onlar gibi gaflet etmeyin. Her şey fanidir. Ancak Cenabı Hak bakidir.

Birdir, şeriki ve naziri yoktur. Tapılacak ancak odur. Doğmamış ve doğurmamıştır.

Bizden önce gelip geçenlerde bize ibret olacak şey çoktur. Küçük büyük hep göçüp gidiyor, giden geri gelmiyor. Kati bilirim ki her kese olan bana da olacaktır.



Muhammed KURTCEPHE -2 Ocak 2007 / Mekke

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder